Torsdags trim

Lite sammanfattning av ridpasset på Z idag;
Han var fin och mjuk från start, något "sprallig" i första traven men det godtogs idag då han fått tagit det lite lugnt (inte trimmats i ridhuset iaf) sen träning när jag haft så hög feber.
Då det var 2 ekipage som red lektion kunde jag inte övergå till öppna efter slutan på diagonalen då de red på volten mestadels. Men då övergick jag till en 10m volt efter slutan 1 varv i stället och sedan ut på spåret o om igen. Det fungerade också bra! Jag red sedan bara öppnan från A till X och C till X, det gick super duper och han känns verkligen på gång nu, inte alls ostadig och okoncentrerad utan framåt, arbetsvillig och mjuk!
 
Skulle vara så skönt om man fick ett pass i veckan helt ensam i ridhuset, då kan man göra exakt vad man vill när det behövs, tex direkt! Inte sitta o leta luckor för att kunna göra sina övningar eller se upp på andra.
Men såklart det går att göra allt när man är fler, men det är bara så himla perfekt när man är ensam och vill trimma ordentligt! Eller vad tycker ni?
Jaja, lite dålig utvärdering känns det som. Men överlag ett bra pass med härlig energi som går att jobba med.
Imorgon blir det tömkörning med lite samma tänk som sist, serpentiner i början, övergångar, öppnor, halter osv. I en rund o låg form med bakben o rygg.
 
Trevlig ridning!

Tänkt ridpass idag

Idag ska Z trimmas och vara så mjuk och fin som på träningen sist, tänken är att starta i skritt efter fram joggningen i trav med framdelsvändningar, skänkelvikningar och halter. Sedan lite öppnor i trav med övergångar till skritt i övningen och sedan fram i trav igen. Lite slutor på diagonalen med öppna rakt fram vid x mot kortsidan, och efter det galopparbete med lättsits första varven.
Slutor och öppna i galopp som sista övningen i traven och sedan lite förvänd med volt i förvänd, tänket att snart kunna rida 10m volt i förvänd.
 
Lite egen ritade bilder på övningarna här nedan;
Här kan man gärna vara innanför spåret för att verkligen checka yttersidan och få bogen på plats.
Första varvet kanske man bara hinner med 1 avbrott, men som mål ska man sätta upp att rida 2-3.



 
Det ska såklart vara raka linjer men mina paintskills sviker som vanligt haha!
Sluta in på diagonalen och sedan ut i en öppna, här är övergången från sluta till öppna viktigt!
Håll koll på alla sidor och ben, hästen ska vara rak mot kortsidan och göra övergången utan krångel.
Förvänd på spåret, antingen fattning direkt eller så kommer man ur högervarv i detta fall och går över till vänster. Sedan in på den stora volten tills man har samma känsla i galoppen som på spåret, stora, harmoniska kliv med bakben under sig. Om det känns okej lägger man en mindre volt från stora voltens spår 1 varv och sedan ut till stora volten igen, nästa varv lägger man ytterligare en till mindre volt och sedan ut på spåret igen.
I den mindre volten är det viktigt att man alltid har samma känsla, brister galoppen ökar man voltens storlek igen. Man kanske inte kan rida en mindre volt på samma ridpass, utan styrkan behöver byggas upp och sedan kan man återkomma till samma övning vid ett senare tillfälle.
Återkommer med en utvärdering efter passet!
 
Trevlig ridning!

Ett riktigt lyft!

Nu när bloggen fått ett lyft så ska jag också ta ett, ska bli seriös och skriva varje dag. Men som sagt, det är ju alltid roligare när det ser fräschare och snyggare ut! ;)

Calle ska ta det lugnt 4 dagar nu pga vaccinering idag, tänderna blev även raspade så nu behöver han inte besöka tandläkaren än på ett tag, dock skötte han sig strålande och stod alldeles stilla.
 
Zäta ska få en riktigt genomkörare imorgon och Sigge får ta på sig sadel och longeras i ridhuset.
Eftersom jag fortfarande har feber så kommer veckan bli lite oplanerad mot vad som var tänkt, jag får se vad jag orkar och hur länge febern sitter i, måste pallra mig till jobbet 5h imorgon så kommer säkert vara helt slut på fre! Men jag ska försöka klara veckan ut...
 
Var iväg till Hööks och köpte lite småplock som är bra att ha dubbelt av när man har två hästar på olika ställen, tex; gummisnoddar, nummerlapp och ridhandskar. När vi väl var där fick jag syn på en kavaj, vita ridbyxor, skor och chaps till min lillasyster som jag slog till på, här kommer resultatet:
 

Utvärdering torsdag!

Calle
Red som jag nämnde i tidigare inlägg på kandaret och började med lite olika serpentinövningar i alla gångarter vilket snabbt gav en lösgjord häst i båda sidor och en härlig energi bakifrån.
Super den sista kvarten av passet och även bra redan från start, nu är det bara att kämpa på så kommer bakbenen redan på en gång i varje pass!
 Jag red även lite byten på diagonalen och 1 m innanför spåret för att ha stadigt tag på båda sidor och inte låta honom falla ut på sargen. Här behövs lite mer styrka för att få till rena byten direkt på signalen, men det finns där och kommer mer och mer allt efter styrkan byggs upp. Sedan lite skänkelvikning, öppna och sluta.
En super övning för att få med yttre sidan var den som jag la upp i förra träningsinlägget på övningar jag skulle testa på idag, den funkade toppen på C.
Så himla härlig i slutet, kommer leva länge på det här passet!
 
Faray
Det blev min lillasyster som red idag då hon varit sjuk och precis tillfrisknat och var jättesugen på att få rida. Hon hängde med mig och Calle ner till stora och trava lite och sedan fick hon rida efter mig när jag red några av serpentinövningarna samt ökningar när jag galopperade lite.
Idag blev det inte någon seriös lektion då hon fortfarande är lite trött efter 10 dagars feber så inga krav hade dom utan mer jogging för skojs skull, kan behövas det också ibland. Speciellt när hon är så liten!
 
 
Zäta
Tömkörde honom och jädrar vad fin, lyhörd, energisk och arbetsvillig han var redan från första steget i ridhuset!
Så himla kul och fortsätter det såhär är vi nog tillbaka på topp snart.
Aktiva bakben med mycket rygg.
Började med lite serpentiner och volter i skritt för att kolla så båda sidor var loss och bogarna på plats, övergick till arbete med övergångar, det kunde vara ex; skritt-trav-halt-trav-skritt-halt-trav-halt-skritt-halt-trav osv.
Han skulle lyssna på mig, göra det direkt på signal i samma djupa form och med samma energi och bakben som innan, vilket han också gjorde. Han var så himla duktig och fin!
Gjorde även samma arbete men la in galopp också, övergångar, ökningar, samling minskade volter, skänkelvikning, öppnor, ja allt var han med på och gjorde kalasbra.
Det talar gott inför träningen för Daniel imorgon, super laddad efter detta pass!
 
Sigge
Sigge fick gå ner till ridhuset med sadel idag för första gången efter sin vila, han skötte sig exemplariskt och var väldigt lydig och lyssnade bra på mig. Såklart man får bocka när man blir släppt första varven på linan, men han vänta tills jag intog min plats och for inte iväg innan jag tillät honom att göra det!
Massa pluspoäng till honom idag.
 

Förslag till de mindre ryttarna!

När jag fick hem häst och ryttare senast medföljde en liten lapp om att bli medlem i något som hette http://pennygirl.se/
När jag var liten hette det pollux hästbokklubb men hade nu bytt namn alltså, min lillasyster såg lappen och frågade vad det var. Jag fick förklara och såg sedan att det var väldigt roliga saker med i välkomstpaketet som de gjorde reklam för då, detta skulle medfölja till ett pris av 9:- och porto för 39:-
PG Bulk WEBBanner 530 x 320 En bok med häst och ponnyraser,         En bok,         En väggalmanacka,     En DVD "Derbyhästen"
Ett PC-spel "pennygril",             Ett halsband och tre hästfigurer,   Medlemstidningen o klistermärken,
 
+ Den häftiga ryktlådan i 7-delar!


Rätt bra deal så jag slog till, super enkelt att bli medlem och inget köptvång alls! Vill man inte ha nästa paket är det bara att avbeställa smidigt på hemsidan eller genom att ringa. Du väljer alltså själv vad du vill köpa!

Ett genomtänkt ridpass

Imorgon ska Calle trimmas på kandaret igen, jag hoppas på att få ett bättre stöd i handen än sist och sitter nu o funderar ut lite bra lösgörande övningar. Serpentiner är ju alltid bra, och jag hitta på http://dressyr.ifokus.se lite olika varianter så man slipper sitta och nöta på det "vanliga" sättet.
 
serpentinövning 2.jpgserpentinövning.jpgserpentinövning 3.jpgserpentinövning 4.jpgserpentinövning5.jpg
 
Några av dessa övningar har jag ridit på Z och tyckte det var super, här får man verkligen tag på alla sidor och hittar jämt stöd. Det bästa är ju att detta går att göra i alla gångarter också! Antingen med byten, övergångar eller förvänd (i galoppen) i varvbytet. Ska prova det här när jag tömkör Z också!
Även övningen här nedan är kanon och kan också göras i alla gångarter (på de hästar som kan skänkelvikning, alt. sluta). Om hästen inte kan de rörelser rakriktar man in på diagonalen och känner att hästen är rak och sedan formar sig i volten runt innerskänkeln utan att skjuta ut nån bog/bakben eller falla inåt. Sedan rakrikta hästen igen och få den att trampa rakt under sig med bak samt ha en rak hals och nacke.
 

v.8

Nästan halva veckan har gått men lägger upp veckoplaneringen för min egen skull ifall jag tar en tillbaka blick inför nästa veckas upplägg.
 
Z
Mån: Trim
Tis:
Ons: Ut
Tors: Töm
Fre: Trim
Lör: Trim
Sön: Ut
 
Calle
Mån:
Tis: Trim
Ons: Ut
Tors: Trim
Fre: Trim
Lör: Ut
Sön: Töm
 
Sigge
Mån: Longering
Tis: Ut
Ons:
Tors: Longering
Fre: Longering
Lör: Ut
Sön: Ut
 
Faray
Mån: Hoppa + markarbete
Tis: Ut
Ons: Ut
Tors: Töm eller longering
Fre: Trim
Lör: Tävling
Sön: Ut
 
Adrian
Mån: Sofia har honom
Tis: Ut
Ons: Ut
Tors: Sofia har honom
Fre: Sofia har honom
Lör: Sofia har honom
Sön: Sofia har honom
 
I helgen är det tävling på anläggningen så förhoppningsvis kommer jag in på söndagkväll o kan tömköra Calle, annars blir det ut för båda i helgen!

Kort utvärdering från idag

Idag blev det en 5:e häst på schemat, kul!
 
Calle:
Red på kandaret och la in lite programdelar som övningar, det är ju snart dags faktiskt.
Först lite igång joggning med volter och öppna på fyrkanten, här tänkte jag alltid 1m innanför för att ha koll på yttersidan som gärna far iväg innan rätta formen kommit på plats.
I första galopparbetet lätt jag honom sträcka ut stegen för att komma på sina bakben o la in en övning med förvänd då yttersidan är stor fokus på. Skritt med piruettarbete och sedan travarbete med skänkelvikning, öppna o sluta på linjer i olika program. Förvänd i galopparbetet som i LA:3 o halter/igångsättning till o från alla gångarter.
Jag fick inte riktigt tag på honom som jag brukar,  han var aningen stark och ville inte komma till arbete. Men alla dagar kan inte vara bäst så bara att kämpa på och det kan ju bara gå bättre!
 
Z:
Skulle bara få komma ut och sträcka på sig i skritt så finns inte något speciellt att säga.
 
Adrian:
Tog en sväng ut på en väääääldigt pigg pålle! Fick börja arbeta snabbt för att få honom i fokus, öppna, skänkelvikning och halter i skritt och sedan likadant i trav med övergångar också. I galopparbetet jobbade vi på rakriktningen, eftersom han var så taggad var det svårt att inte få bakdelen över på någon sidan. Stenkoll fick man ha! Supermjuk och fin redan från start, så himla härligt pass även fast det var mycket arbete för att få honom att ha fokus på mig o inte bara dra iväg.
 
Sigge:
Samma som Z i princip, upptaget i stora ridhuset så det var andra i ekipage i lilla och då blir det svårt att longera en busig 4 åring som gärna bockar ett varv innan han travar på! Men en tur ut skadar inte heller, miljöträning är också bra ju.
 
Hazel:
Häst 5 har jag inte suttit på innan så det var spännande, dock red vi bara ut men arbeta kan man ju göra för de.
Kollade gas o broms med lite halvhalter i traven samt skänkelvikning över vägen fram o tillbaka. Galopparbetet blev mest rakriktning o få henne att hålla i gång bakbenen även under samling och längning på stegen.
Fin häst men som kräver ridning för att komma dit också!
 
Det var min dag + mockning o fixa foder till 4.

New in

Zäta har fått ett nytt träns så Calle får låna hans gamla så har han 2 vanliga o 1 kandar. Zäta har 3 andra + sitt kandar så han överlever nog ;)
Han kommer få ha det nya på träning o tävling :)

Mina fina

Glad alla <3 dag!
Lite utvärdering från veckans pass kommer senare ikväll eller imorgon.
Jobbar till 19 o har usek möte direkt efter det!

Nu ska jag äntligen få hjälp med bloggen också, så skönt!

Anmäld till första tävlingen!

Nu är anmälan gjord till första tävlingen för i år!
 
Det blir hemma på anläggningen, rider både Lb och La med Zäta och Calle så sammanlagt 4 ritter ska göras, spännande. Eventuellt kan det bli start för Calle i Karlskoga redan 10/3, men det är lite osäkert än. Får se i mitten av veckan!
 
La:3 är nytt för iår med lite mer avancerade linjer och samling, kan bli intressant. Men målet i år är ju att rida MSV så bra att sätta press redan nu, man kan ju inte göra annat än att träna på att tävla!
 
Just nu har jag lite problem med Z så hoppas det löser sig o jag slipper avanmäla mig, jag får inte samma stöd som förut på en gång, han har alltid varit väldigt känslig o mjuk i munnen. Han är inte vass eller nånting heller, blir att prova något annat bett imorgon för att se om det funkar, annars har jag ingen aning om vad som hänt, har kommit så plötsligt också.
Släpper det inte i veckan så är det ju Daniel träning snart igen så då får jag höra med honom vad han säger.

v.7

Zäta
Mån: Ut
Tis: Trim, cavaletti
Ons: Töm
Tors: Ut
Fre: Trim
Lör: Trim
Sön: Ut
 
Calle
Mån: Ut
Tis:  Trim, cavaletti
Ons: Trim med gymnastik hoppning
Tors: Ut
Fre: Trim
Lör: Ut
Sön: Trim
 
Faray
Mån: Ut
Tis: Wilma bommar + hoppa 
Ons: Töm
Tors: Wilma lektion
Fre: Ut
Lör: Töm/Wilma rida
Sön: Töm/Wilma rida
 
Adrian
Ej bestämt vilka dagar jag har honom än
 
Sigge
Beror på väglaget, isf blir det igångsättning med promenad o longering